K'ribe - Sweet Caribbean Music - LatinMagazine

Ga naar de inhoud

K'ribe - Sweet Caribbean Music
Salsa, merengue, bachata, kizomba,...


Renan Alberto, bandleider en trompetist van K'ribe [= KA-rí-be], heeft twee jaar geleden besloten om een band op te richten met goeie muzikanten die ook exclusief voor deze band zouden spelen. Ze moesten all round zijn en wekelijks oefenen om een hoog niveau te garanderen bij elk optreden. Ze besloten voor een 7-kops formatie omdat 12 man veelal te duur is om geboekt te worden op kleinere evenementen. Een 12 mans formatie klinkt vaak wel geweldig en 'n 4 mans is soms te dun qua sound. Zo ontstond de 'medium lively band' K'ribe met 2 vaste zangers, een pianist, basist, drummer/ timbalist, een trompettist en trombonist. Het woord 'lively' slaat deels op de voor geprogrammeerde stukken, die wel degelijk live door de band zijn ingespeeld, dat voornamelijk tesamen met de blazers een extra live effect geven. De lead zangeres is Yumarya (voorheen Masalsa) die samen met de andere bandleden zingt op de blazers na dan, die moeten al blazen natuurlijk. Een bijzonderheid die opgemerkt moet worden is de drummer die tegelijktijdig drumt, zingt en de band dirigeert bij elk optreden.

De bandleden houden elkaar scherp door iedere training en optreden elkaar goed te beluisteren of de harmonieën precies goed zijn. Het doel is om ieder optreden breed "sweet caribbean music" te brengen waarbij ze ook aan de 'schijf van vijf' (of zes, voor de mee-tellende lezer) denken door Bachata, Kizomba/Zouk, Merengue, (Antilliaans) Ritmo Kombina en Salsa te spelen. Je oren eten dus gezond. Maar op aanvraag kunnen ze ook uiteraard gericht bijv. alleen salsa spelen. Het is belangrijk voor hen allemaal dat het muzikaal echt klopt, vooral gezien de meeste bandleden op het conservatorium/muziekschool zitten is het goed om te streven naar muziek die voor andere muzikanten goed klinkt. Minder geoefende oren kunnen dat merken of de luisteraar er kippenvel van krijgt. Dan is het professioneel op elkaar afgestemd.

Op feesten worden veelal alleen DJ's geboekt en dat is zonde natuurlijk. Het is belangrijk om de danservaring in zijn geheel te verrijken door ook de waardering voor de artiesten die de klanken brengen waarop je je dansfix haalt op te krikken. Het feit dat over het algemeen het gros van de dansers geen namen weet van de nummers waarop ze dansen, laat staan door wie ze gemaakt en uitgevoerd worden, draagt niet bij aan het respect dat deze mensen verdienen. En dan moeten we ook de achtergronden van het ontstaan van de muziek nog bespreken.

Maar ik preek. Nou nog even dan omdat Renan en ik het roerend eens waren over dit stukje gemis bij veel van de dansers. Het kan natuurlijk zijn dat organisatoren de prijs van een band te hoog vinden en liever vier of vijf DJ's inzetten, economische gezien is dat korte termijn denken begrijpelijk. Ik persoonlijk denk dat als je echt goeie bands programmeert op je feest, dat je dat onderscheidt van alle andere feesten. Zo creëer je een meerwaarde en zullen dansers zich aan jouw feest hechten vanwege de bijzondere sfeer. Hierbij noemt hij "Salsa under the Bridge" als één van de meest complete feesten van vroeger waarbij alle componenten voor een Latinfeest aanwezig waren. DJ's, dansshows en een liveband.

K'ribe is een zorgvuldig geformeerde band. Je hoeft er op hun site (www.k-ribe.nl) maar op na te slaan om te horen dat deze band precies even goed speelt als de cd versies van de nummers die ze brengen. Ik heb echt even gecontroleerd of het inderdaad live gespeeld was. Maar dat maakt ze dan ook zo geschikt om op dansfeesten in te huren. Geen live uitbreidingen waar veel dansers moeite mee hebben omdat ze het origineel kennen. K'ribe heeft zich in de laatste 2 jaren bewezen gezien dat specifiek voor dansfeesten het danspubliek heel goed reageerde op de lively band.

Twee jaar na oprichting brengen zij vanaf maart 'Project K'ribe Cocktail'. Eigen muziek producties in drie delen. 5 liedjes in maart, juni en september, gratis te downloaden via de site en soundcloud etc. CD's kunnen wel gekocht worden tijdens optredens als een soort crowdfunding maar het moet toegankelijk zijn en een zo breed mogelijk publiek bereiken. Clips voor drie van de liedjes zijn al klaar en binnenkort overal te zien.

Web: www.k-ribe.nl
Twitter: www.twitter.com/Kribeband
Facebook: www.facebook.com/Kribeband

SUBSCRIBE on K'RIBE YoutubeChannel! We promise, it's fun:
http://bit.ly/1DViV0n
Grab this on iTunes here: https://itunes.apple.com/album/id991344714
Listen to the EP Spotify: http://spoti.fi/1GHYmFB

Geschreven door Louke Spigt

Fotografie door:
Salsa Photographer Coento // Johan Laberte
Alexis Anthony Digital Imagery // Darren Fotografie

Terug naar de inhoud